Saturday, November 28, 2009

hot almond dark chocolate...hot dark chocolate with almond...whatever~


Ingredients

  • satu cawan susu (ape2 susu pon bley, tp preferably susu full cream)
  • 2-4 square dark chocolate...aku gune Vochelle punye almond dark chocolate...sukati nk gune kacang ape, kalo gune hazelnut jdkla hot hazelnut dark chocolate, kalo gune pistachio jdkla hot pistachio dark chocolate...so on n so forth~
  • sedikit esen vanila/serbuk vanila (optional)...nk letak vanilla ni jgn byk sangat, nanti mamek. make sure jgn jdk cam aku yg gune serbuk vanila tahun lepas :-O
  • gula secukup rase. kalo tak nak pun takpe. leh elak diabetes
  • a proper pan. gune kuali only kalo btol2 terpakse. JANGAN gune kuali yg baru lepas digunekan untuk menggoreng maggi/telur. Nanti jdk hot maggi/telur dark chocolate *tekak kembang*
  • cawan yang lawa (untuk kerja2 penggambaran). ni aku beli kat Romantika Plaza Alam Sentral. saucer dh pecah mase kemas2 barang nk out dr Akasia

How To
  1. Parut siap2 dark chocolate tuh. Kerja perparutan (as in perparitan) memudahkan proses pencairan coklat. sila bukak buku kimia SPM bab rate of reaction
  2. Panaskan susu. api tak kuat pon takpe. buat jek ikot sukati
  3. Masukkan dark chocolate yg dah diparut. Jangan masuk sumer, save sikit, nanti nak tabur2.
  4. Masukkan beberape cubit vanilla essence/serbuk vanila. Jangan banyak2, nanti pahit.
  5. Kacau dan kacau lagi sampai sumer parutan dark chocolate btol2 larut
  6. Biar sampai mendidih. Dah mendidih angkat. Curah terus kat dalam cawan
  7. Tabur dark chocolate yg lebih td kat atas die.
  8. Sebelum minum, ambik gambar. Masuk dalam blog
  9. Important: SILE PASTIKAN ANDA BUKAN LACTOSE INTOLERANT SEBELUM MINUM! Kalo tak jdk cam aku. adei sakit perut den.
sesuai dihidangkan mase malam2 sebelum tido. mmg sah ngantok minum nih.
selamat mencuba! XD

Love,
Alice :)

No comments: